1883年,海关在鼓浪屿三丘田海滨购置了一座旧房,作为理船厅公所,供“理船厅长”居住和办公。1914年,旧房翻建,后改名为“港务长大楼”。港务长大楼由英国人设计,分主楼和副楼,副楼紧贴于主楼左侧,与主楼相通,但风格与主楼迥异,也完全不同于鼓浪屿其他别墅建筑的副楼。
主楼分两层,设地下防潮层,一楼为平梁,二楼为拱券,四面回廊,落地门窗。以红白两色为主调,材料采用清水砖,柱头、柱础和压条以及拱顶饰配以白色花岗岩点缀,窗门为钛白金,钩栏和女儿墙采用中国琉璃瓶为装饰,红、白、绿搭配和谐自然。现在政府已经将其整修一新,成为游客们上岛的必参观之所。

理船厅公所
思明区鼓浪屿鼓新路60号

评分

代表性:
未来性:
独特性:
知名度:
经典性:

标签:

Loading comments...
Every other year I buy a membership because my child and her cousin love to go. When we heard that the Space Shuttle Enterprise was coming to town we were excited even though it never went to space. Long story short, you don't get to go inside the shuttle. There is very little interactive displays. My sister went to see the one in Washington DC, she read more went inside and it was free.

The rest of the museum is as fantastic as ever. The family still enjoys it.

附近的景点

4
4
4